Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Arta Renaşterii - cover

Arta Renaşterii

Victoria Charles

Publisher: Parkstone International

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Renaşterea a început la sfârşitul secolului XIV în Italia, iar la sfârşitul secolului XVI cuprinsese întreaga Europã. Descoperirea splendorilor Greciei şi Romei antice a marcat începutul unei renaşteri a artelor, renaştere ce a urmat prãbuşirii certitudinii dogmatice a Evului Mediu. O serie de artişti au început sã inoveze în picturã, sculpturã şi arhitecturã. Redând idealul şi realul, sacrul şi profanul, mişcarea a oferit un cadru de referinţã care a influenţat arta europeanã în urmãtoarele patru secole. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Fra Angelico, Giorgione, Mantegna, Rafael, Albrecht Dürer şi Pieter Brueghel se numãrã printre artiştii care au adus contribuţii considerabile la arta Renaşterii.
Available since: 02/05/2023.
Print length: 96 pages.

Other books that might interest you

  • Katsushika Hokusai - cover

    Katsushika Hokusai

    C.J. Holmes

    • 0
    • 0
    • 0
    Katsushika Hokusai a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți artiști japonezi de când arta sa a fost dezvăluită în Occident, la mijlocul secolului al XIX-lea. Operele sale, o reflecție artistică a unei civilizații izolate și una dintre primele cunoscute în Europa, au influențat foarte mult pictorii impresioniști și postimpresioniști, precum Vincent van Gogh. Hokusai, considerat un maestru al Ukiyo-e încă din timpul vieții sale, ne fascinează prin diversitatea și importanța operei sale, care se întinde pe o perioadă de aproape 90 de ani și este prezentată aici în toată amploarea și diversitatea sa.
    Show book
  • Paul Cézanne și opere de artă - cover

    Paul Cézanne și opere de artă

    Natalia Brodskaya

    • 0
    • 0
    • 0
    De la moartea sa, în urmă cu 100 de ani, Cézanne a devenit cel mai faimos pictor al secolului al XIX-lea. S-a născut la Aix-en-Provence în 1839, iar cea mai fericită perioadă a vieții sale a fost prima tinerețe petrecută în Provence, în compania unui alt italian, Emile Zolá. Urmând exemplul lui Zolá, Cézanne a plecat la Paris în al douăzeci și unulea an. 
        În timpul războiului franco-prusac a dezertat din armată, împărțindu-și timpul între pictura în aer liber și atelier. I-a spus lui Vollard, un negustor de artă: "Sunt doar un pictor. Spiritul parizian îmi dă dureri. Să pictez nuduri pe malul Arcului [un râu de lângă Aix] este tot ceea ce îmi pot dori". Încurajat de Renoir, unul dintre primii care l-a apreciat, a expus alături de impresioniști în 1874 și în 1877. A fost primit cu batjocură, ceea ce l-a rănit profund.
         Ambiția lui Cézanne, după propriile sale cuvinte, era "să facă din impresionism ceva la fel de solid și durabil ca picturile din muzee". Scopul său era să realizeze monumentalul într-un limbaj modern, cu tonuri strălucitoare și vibrante. Cézanne dorea să păstreze culoarea naturală a unui obiect și să o armonizeze cu diferitele influențe de lumină și umbră care încearcă să o distrugă; să elaboreze o scară de tonuri care să exprime masa și caracterul formei.
         Lui Cézanne îi plăcea să picteze fructe, deoarece îi permiteau să aibă modele ascultătoare, iar el era un muncitor lent. El nu intenționa să copieze pur și simplu un măr. A păstrat culoarea dominantă și caracterul fructului, dar a accentuat atracția emoțională a formei printr-o schemă de tonuri bogate și concordante. În picturile sale de natură moartă, este un maestru. Compozițiile sale de fructe și legume sunt cu adevărat dramatice; au greutatea, noblețea și stilul unor forme nemuritoare. Niciun alt pictor nu a adus vreodată unui măr roșu o convingere atât de aprinsă, o simpatie atât de autentic spirituală sau o observație atât de îndelungată. Niciun alt pictor de aceeași abilitate nu a rezervat vreodată naturii statice cele mai puternice impulsuri ale sale. Cézanne a redat picturii preeminența cunoașterii, calitatea cea mai esențială pentru orice efort creator.
        Moartea tatălui său, în 1886, a făcut din el un om bogat, dar nu și-a schimbat cu nimic modul de viață abstinent. La scurt timp după aceea, Cézanne s-a retras definitiv pe domeniul său din Provence. A fost, probabil, cel mai singuratic dintre pictorii vremii sale. Uneori îl ataca o melancolie ciudată, o neagră disperare. A devenit din ce în ce mai sălbatic și mai exigent, distrugând pânze, aruncându-le din atelierul său în copaci, abandonându-le pe câmp și dându-le fiului său pentru a le tăia în puzzle-uri sau oamenilor din Aix.
         La începutul secolului, când Vollard a sosit în Provence cu intenția de a cumpăra pe bază de speculă toate Cézannes-urile pe care le putea lua, țăranii, auzind că un nebun din Paris dădea de fapt bani pe pânze vechi, au produs din hambare un număr considerabil de naturi moarte și peisaje. Bătrânul maestru din Aix a fost copleșit de bucurie, dar recunoașterea a venit prea târziu. În 1906 a murit din cauza unei febre contractate în timp ce picta pe o ploaie torențială.
    Show book
  • Michelangelo - cover

    Michelangelo

    Eugène Müntz

    • 0
    • 0
    • 0
    Michelangelo a devenit pictor pentru a putea exprima într-un material mai maleabil ceea ce simțea sufletul său titanesc, ceea ce imaginația sa de sculptor vedea, dar ceea ce sculptura îi refuza. Astfel, acest admirabil sculptor a devenit creatorul, la Vatican, al celui mai liric și epic decor văzut vreodată: Capela Sixtină. Profuzia invenției sale este răspândită pe această vastă suprafață de peste 900 de metri pătrați. Există 343 de figuri principale de o varietate prodigioasă de expresie, multe de dimensiuni colosale, la care se adaugă un număr mare de figuri secundare introduse pentru efect decorativ. Creatorul acestui vast proiect avea doar treizeci și patru de ani când și-a început lucrarea. Michelangelo ne obligă să ne extindem concepția despre frumos. Pentru greci, era vorba de perfecțiunea fizică; dar lui Michelangelo nu-i păsa prea mult de frumusețea fizică, cu excepția câtorva cazuri, cum ar fi pictura lui Adam de pe tavanul Sixtinei și sculpturile sale din Pietà. Deși stăpân pe anatomie și pe legile compoziției, a îndrăznit să le ignore pe amândouă, dacă era necesar pentru a-și exprima concepția: să exagereze mușchii figurilor sale și chiar să le pună în poziții pe care corpul uman nu și le putea asuma în mod natural. În ultima sa pictură, Judecata de Apoi de pe peretele din capătul Sistinei, și-a revărsat sufletul ca un torent. Michelangelo a fost primul care a făcut ca forma umană să exprime o varietate de emoții. În mâinile sale, emoția a devenit un instrument pe care a cântat, extrăgând teme și armonii de o varietate infinită. Figurile sale ne poartă imaginația mult dincolo de semnificația personală a numelor care le sunt atașate.
    Show book
  • Salvador Dalí - cover

    Salvador Dalí

    Eric Shanes

    • 0
    • 0
    • 0
    Pictor, designer, creator de obiecte bizare, autor și regizor, Dalí a devenit cel mai faimos dintre suprarealiști. Buñuel, Lorca, Picasso și Breton au avut cu toții o mare influență asupra carierei sale. Filmul lui Dalí, Un câine andaluz, realizat împreună cu Buñuel, a marcat intrarea oficială a lui Dalí în grupul strâns al suprarealiștilor parizieni, unde a întâlnit-o pe Gala, femeia care i-a devenit tovarășa de viață și sursa sa de inspirație. Dar relația sa s-a deteriorat curând, până la ruptura definitivă cu André Breton, în 1939. Cu toate acestea, arta lui Dalí a rămas suprarealistă în filozofia și expresia sa și reprezintă un exemplu de prospețime, umor și explorare a subconștientului. De-a lungul vieții sale, Dalí a fost un geniu al autopromoției, creându-și și menținându-și reputația de figură mitică.
    Show book
  • Icoane 120 ilustraţii - cover

    Icoane 120 ilustraţii

    Lyudmila Milyayeva

    • 0
    • 0
    • 0
    Această carte analizează evoluția artei iconice de la începuturile sale în Bizanț până în timpul Imperiului Rus. Icoanele sunt un element fundamental în istoria artei și, prin urmare, este esențial să înțelegem cum a început această formă de expresie și cum s-a dezvoltat de-a lungul secolelor. Icoanele sunt discutate de unul dintre experții de renume mondial în iconografia creștină timpurie, oferind un punct de referință valoros atât pentru specialiști, cât și pentru studenți.
    Show book
  • Antoni Gaudí și opere de artă - cover

    Antoni Gaudí și opere de artă

    Victoria Charles

    • 0
    • 0
    • 0
    Antoni Gaudi (1852-1926), arhitect și designer spaniol, a fost o figură importantă și influentă în istoria artei spaniole contemporane. Folosirea culorilor, aplicarea unei game de materiale și introducerea formelor organice în construcțiile sale au reprezentat o inovație în domeniul arhitecturii. În jurnalul său, Gaudi și-a exprimat liber propriile sentimente despre artă: "culorile folosite în arhitectură trebuie să fie intense, logice și fertile". Lucrările sale finalizate (Casa Batlló, 1905-1907 și Casa Milà, 1905-1910) și lucrările sale incomplete (restaurarea Mănăstirii Poblet și altarul de la Alella din Barcelona) ilustrează importanța acestei filosofii. 
    Proiectele sale de mobilier au fost concepute cu aceeași filozofie, așa cum se arată, de exemplu, în propriul său birou (1878) sau în lămpile din Plaza Real din Barcelona. Sagrada Familia (1882-1926) a fost un proiect monumental care, în cele din urmă, i-a acaparat viața (era încă incompletă în momentul morții sale).
    Show book