Pessimismin suuri filosofi, Arthur Schopenhauer — hän, joka Hegelin teesiä "Kaikki todellinen on järjellistä" vastaan asetti antiteesinsä: "Maailma on jotakin, jonka ei pitäisi olla olemassa" — esitellään tällä pikku käännöksellä ensi kertaa suomeksi.
Arthur Schopenhauer, (born February 22, 1788, Danzig, Prussia [now Gdańsk, Poland]—died September 21, 1860, Frankfurt am Main [Germany]), German philosopher, often called the “philosopher of pessimism,” who was primarily important as the exponent of a metaphysical doctrine of the will in immediate reaction against Hegelian idealism. His writings influenced later existential philosophy and Freudian psychology.
Schopenhauer was the son of a wealthy merchant, Heinrich Floris Schopenhauer, and his wife, Johanna, who later became famous for her novels, essays, and travelogues. In 1793, when Danzig came under Prussian sovereignty, they moved to the free city of Hamburg. Arthur enjoyed a gentlemanly private education. He then attended a private business school, where he became acquainted with the spirit of the Enlightenment and was exposed to a Pietistic attitude sensitive to the plight of man. In 1803 he accompanied his parents for a year on an extensive journey through Belgium, England, France, Switzerland, and Austria.
The sudden death of his father in April 1805 precipitated a decisive change in his life. His mother and his young sister Adele moved to Weimar, where his mother succeeded in joining the social circle of the poets J.W. von Goethe and Christoph Martin Wieland (often called the German Voltaire). Arthur himself had to remain in Hamburg for more than a year, yet with more freedom to engage in the arts and sciences. In May 1807 he was finally able to leave Hamburg. During the next two years, spent in Gotha and Weimar, he acquired the necessary academic preparation for attendance at a university.
In the fall of 1809 he matriculated as a student of medicine at the University of Göttingen and mainly attended lectures on the natural sciences. As early as his second semester, however, he transferred to the humanities, concentrating first on the study of Plato and Immanuel Kant. From 1811 to 1813 he attended the University of Berlin (where he heard such philosophers as J.G. Fichte and Friedrich Schleiermacher, with little appreciation); and in Rudolstadt, during the summer of 1813, he finished his dissertation, Über die vierfache Wurzel des Satzes vom zureichenden Grunde (On the Fourfold Root of the Principle of Sufficient Reason), which earned him the doctor of philosophy degree from the University of Jena.
Autismikirjon lasten kohtaaminen mahdollistaa muutoksen.Tunnevalo on hetki, jolloin kohtaaminen tapahtuu. Neuropsykologi Satu Häkkinen avaa kirjassaan autismikirjon lasten kohtaamiseen liittyviä erityispiirteitä. Pohjalla on autismikirjon lapsen kokemus kohdatuksi tulemisesta, valon hetkestä. Kirjan tärkein ajatus liittyy kuitenkin aikuisen tunnehetken äärelle pysähtymiseen. Pysähdymme niihin kokemuksiin, ajatuksiin ja tunteisiin, joita kohtaamiset herättävät aikuisessa. Kirjan avulla on mahdollista oppia tunnistamaan paremmin sekä omat, että lapsen lähtökohdat tunnevaloon, kohtaamisen hetkeen. Kirja sisältää tietoa autismikirjon erityispiirteistä, teoriaa elävöittäviä esimerkkejä, sekä Sadun omia kokemuksia kohtaamisista. Lukijan oman pohdinnan tueksi kirjasta löytyy myös tehtäviä ja harjoituksia sekä malli opettajien väliseen vertaismentorointiin.
Tämä lyhyt esitys orjien vapauttamisesta Pohjois-Amerikan Yhdysvalloissaon kirjoitettu siinä toivossa, että se voisi olla lukemisenavarttuneemmalle nuorisolle sekä kansanopiston oppilaille heidänharjoittaessaan historian opintoja. Jos se, niin puutteellinen kuin seonkin, voisi jossakin määrin herättää myötätuntoisuutta niinhyvin yhtämaailmanhistorian merkillisimpää tapahtumaa kuin niitä aatteita kohtaan,jotka siitä saivat eloa, olisi tarkoitus täytetty.(Summary byAlexandra Gripenberg)
Hapanjuurileivontaa ja vaikeaa rakkautta
Kolmekymppisen Petran työelämässä menee hyvin, mutta hänen arjestaan on tullut harmaata ja yksinäistä. Tilanteen on huomannut myös Petran äiti, joka antaa hänelle joululahjaksi onnea tuovan hapanjuuren – onhan leivontaharrastus piristänyt myös äidin elämää. Juuren taika pureekin pian, ja Petra tapaa konferenssimatkalla kiihkeän ja salaperäisen Jaakon. Suhde alkaa lupaavasti, mutta pian Petra huomaa päästäneensä vierelleen valheellisen ja väkivaltaisen miehen.
Valheiden kasautuessa ja pahoinpitelyn sovittelun alkaessa karu totuus Jaakosta valkenee Petralle vähä vähältä. Petran on vaikea käsittää, miten joku voi olla samaan aikaan niin rakastettava sekä niin kamala. Elämän tuntuessa käsittämättömältä Petralla on nyt kuitenkin jotain johon tukeutua: äidin antama onnenjuuri.
Onnenjuuri on kertomus joka lähestyy parisuhteen vakavia ongelmia toiveikkaasta näkökulmasta.
Kun toimittaja Henry Morton Stanley vuonna 1871 lähti Sansibarista Afrikan uumeniin, näky oli uljas. Seurueessa oli 200 kantajaa, ja hän itse ratsasti täysiverisellä hevosella. New York Herald -lehti oli lähettänyt Stanleyn etsimään kadonnutta lähetyssaarnaaja Livingstonea. Matkasta tuli painajainen. Tsetsekärpäset tappoivat hevosen, kantajat karkasivat, ja alkuasukkaat tappelivat vastaan. Eurooppalaisten ja myöhemmin yhdysvaltalaisten maapallon tutkimus oli pitkä ja sitkeä urakka, jonka hinta oli kallis. Reilut 500 vuotta sitten Euroopassa tunnettiin vain kolme mannerta: Eurooppa, Aasia ja Afrikka, mutta 1400-luvulla löydettiin Pohjois- ja Etelä-Amerikka, vuonna 1606 Australia, ja lopulta vuonna 1820 Antarktis. Mannerten sisäosissa oli kuitenkin yhä tyhjiä kohtia. Stanley löysi Livingstonen, mutta ei tyytynyt siihen. Hän jatkoi karttojen täydentämistä monen muun sisukkaan ja urhean löytöretkeilijän tavoin.-
Roomalaiskonsuli Marcus Antonius ja Egyptin kuningatar Kleopatra ovat sekä hallitsijoita että rakastavaisia. Mikään ei kuitenkaan ole yhtä katoavaista kuin valta – ja sen Antonius ja Kleopatra saavat tuntea myös William Shakespearen tragediassa. -
"Hyvät, hellät silmät, teissäei mulle, ei mulle rauhaa,– salolampeen ei veret tyytyä voi,jo koskena suoneni pauhaa,ja sen laulussa soi meren kaiho,meren vihreän vaara ja hurma:merivihreät silmät jo nähnyt oon,– ne on eloni elo ja surma."Katkelma Juhani Siljon runosta "Hyvät silmät" "Maan puoleen" on Juhani Siljon vimmainen runoteos vuodelta 1914. Kokoelman runot käsittelevät muun muassa nuoren ihmisen elämänjanoa. Siljon runojen rytmi oli aikakaudelleen poikkeuksellista ja rohkeaa. -