Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Idolii forului - cover

Idolii forului

Sorin Adam Matei, Mona Momescu

Publisher: Corint

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Volumul reuneste opiniile a cincisprezece tineri eseisti care incearca sa explice de ce pare Romania blocata intr-un model cultural revolut, punand in discutie rolul intelectualilor nostri publici cu formatie enciclopedica in societatea actuala.Autorii pleaca de la ideea ca in Romania, ca si in societatile paramoderne, intelectualul public fara o anume specializare isi face iluzia – si publicul ii acorda uneori credit – ca este capabil sa ofere modele sociale. O privire atenta, din tot atatea unghiuri cati autori sunt, ofera cititorului invitatia la dialog despre rolul si viitorul intelectualitatii romanesti, comportamentul acesteia, valorile pe care trebuie sa le promoveze, contributia la formarea unor noi generatii de tineri. Eseistii pledeaza pentru o clasa de mijloc a spiritului dominata de intelectualii specialisti in diverse domenii de activitate si nu pentru intelectualii elitisti, a caror parada pentru cultura de tip enciclopedic, eclectica, sterila nu ofera solutii.Tonul decent, critica ideilor si a mentalitatilor si nu a persoanelor fac din acest volum de eseuri un model de reflectie asupra modului cum trebuie dezbatute problemele Romaniei actuale.
 
 
Available since: 03/05/2012.

Other books that might interest you

  • Diaconul King Kong - cover

    Diaconul King Kong

    James McBride

    • 0
    • 0
    • 0
    Când un tânăr traficant de droguri este împușcat în plină zi, în mijlocul cartierului, de un bețiv bătrân și pașnic cunoscut drept Sportcoat, lumea pare să stea în loc. Se țes teorii ale conspirației, se lansează ipoteze fanteziste, iar în tot acest timp improbabilul criminal reușește să pună poliția pe jar, iscă un război între bandele de traficanți, iar acțiunile lui au urmări nebănuite. Un Don Quijote alcoolic din Brooklynul anilor ’60, Sportcoat se numără printre cele mai memorabile personaje ale literaturii americane din ultimii ani.  
     
    „Mister ce trebuie dezlegat, roman polițist, farsă urbană și portret sociologic al Brooklynului din anii ’60: cartea lui McBride conține o multitudine de fațete interconectate.“ The New York Times  
     
    James McBride (n. 1957) este scriitor, muzician și scenarist. În 1996 a publicat un volum de memorii, The Color of Water. A Black Man’s Tribute to His White Mother, în care­și povestește copilăria petrecută în sânul unei familii sărace de afro­americani, condusă cu mână de fier de o mamă evreică, care se convertește la creștinism. Cartea a rezistat doi ani în topurile de vânzări The New York Times și a vândut peste 2 milioane de exemplare. Romanul lui din 2002, Miracle at St. Anna, a fost ecranizat în 2008, în regia lui Spike Lee. Un alt roman, publicat în 2013, The Good Lord Bird (Pasărea Bunului Dumnezeu, Pandora M, 2015), a fost recompensat cu National Book Award. Cel mai recent, The Heaven and Earth Grocery Store (2023, în curs de traducere în seria Anansi.Contemporan), a creat o adevărată senzație în lumea literelor americane. James McBride cântă la saxofon și a făcut parte din formația Rock Bottom Remainders, alături de alți scriitori, printre care Stephen King, Amy Tan sau Barbara Kingsolver.
    Show book
  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • Numele celălalt - Septologie I-II - cover

    Numele celălalt - Septologie I-II

    Jon Fosse

    • 0
    • 0
    • 0
    Roman nominalizat la International Booker Prize 2020 
     
    „În Numele celălalt, acumularea ritmată de cuvinte are ceva incantatoriu – un aer aproape sacru." The Wall Street Journal 
     
    Deschiderea magnum opus-ului lui Jon Fosse urmărește în paralel viețile a doi bărbați ce trăiesc pe coasta de vest a Norvegiei: naratorul, pictorul văduv Asle, și celălalt Asle, tot pictor. Cei doi sunt identici, versiuni ale aceluiași om, două variante ale aceleiași vieți. Scris într-un stil hipnotic, Numele celălalt pune sub semnul întrebării noțiunile de subiectivitate și de Sine. Printr-o proză „lentă", cu ajutorul amintirilor, Fosse explorează convergențele și divergențele dintre cele două vieți, totul conducând la o întâlnire decisiva a celor doi. Capodoperă a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii, Numele celălalt reprezintă o explorare percutantă a condiției umane. 
     
    „Proza lui Jon Fosse este mistică, spirituală, perfect meșteșugită. Pură poezie!" The Paris Review 
     
    Jon Fosse (n. 1959) este prozator, poet și dramaturg norvegian, unul dintre marii scriitori ai vremurilor noastre. Cariera sa prolifică a debutat în 1983, odată cu romanul Roșu, negru. A început să scrie teatru în 1993, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind jucate de peste o mie de ori pe scenele din toată lumea. Opera lui este tradusă în mai bine de 50 de limbi, iar numele îi e menționat în fiecare an pe lista nominalizărilor la Premiul Nobel pentru Literatură. Numele celălalt. Septologie I-II este primul său roman tradus în limba română.
    Show book
  • Darul - 12 lecții care îți vor salva viața - cover

    Darul - 12 lecții care îți vor...

    Dr.Edith Eva Eger

    • 0
    • 0
    • 0
    "Povestea lui Edith Eger m-a schimbat pe vecie." Oprah 
     
    Mii de oameni din toată lumea i-au scris lui Edith Eger ca să-i spună cum i-a inspirat Alegerea și cum i-a ajutat să-și înfrunte propriul trecut și să-și vindece propriile răni; totodată, o rugau să scrie o nouă carte, mai practică. Acum, în Darul, Edith Eger povestește cum cea mai cumplită dintre închisorile în care a trăit nu a fost aceea în care au aruncat-o naziștii, ci una pe care și-a creat-o singură, închisoarea propriei minți. Ea descrie 12 dintre cele mai teribile stări și emoții pe care le-a trăit, printre care frica, durerea, mânia, vinovăția sau rușinea, și instrumentele pe care le-a descoperit pentru a putea face față acestor provocări universale. 
     
    „Până la urmă, nu ceea ce ni se întâmplă contează cel mai mult, ci ceea ce alegem noi să facem cu aceste întâmplări." Edith Eva Eger, Darul 
    „Dr. Edith Eger este genul meu de eroină. A supraviețuit unor orori și brutalități inimaginabile; dar, în loc să lase trecutul s-o distrugă, a ales să-l transforme într-un dar atotputernic – unul pe care-l folosește pentru a-i vindeca pe ceilalți." Jeannette Walls 
    „Excepțional... Trecutul unic al lui Eger îi oferă o înțelepciune uimitoare... Mulți oameni își vor găsi mângâierea în sfaturile ei despre depășirea situațiilor dificile." Bill Gates 
     
    Dr. Edith Eva Eger (92 ani) are un cabinet de psihoterapie în La Jolla, California, și ține prele geri la Universitatea California, San Diego.Este, de asemenea, consultant al Forțelor armate și navale ale Statelor Unite pentru formare și tratarea sindromului de stres posttraumatic. Și încă dansează și își încheie fiecare discurs cu un grand battement.
    Show book
  • Tasmania - cover

    Tasmania

    Paolo Giordano

    • 0
    • 0
    • 0
    Prix André Malraux 2023 
     
     Tasmania este un roman despre viitor. Viitorul de care ne temem și pe care ni-l dorim, pe care nu-l vom avea, pe care îl putem schimba sau pe care-l construim. Teama și surpriza de a pierde controlul sunt sentimente ale timpului nostru, iar vocea caldă a lui Paolo Giordano știe să le descrie. Pentru că fiecare își caută propria Tasmanie: un loc unde, pur și simplu, e posibil să fii salvat. Protagonistul acestui roman este un tânăr atent și plin de viață, care a crezut că știința îi va oferi toate răspunsurile, dar care se trezește pus în fața unui zid de întrebări insondabile. Preluând ștafeta de la marii scriitori ai secolului XX italian, Paolo Giordano străbate cele mai interesante teritorii ale romanului european din acești ani, pentru a ajunge într-un loc al său, unde poate analiza în voie criza care constituie miezul acestei cărți – atât a unui cuplu, cât și a planetei noastre. 
     
    „Tasmania este o carte frumoasă și importantă, poate romanul definitiv despre ceea ce ni se întâmplă și nu ne putem explica.“ Corriere de lla Sera 
     
    „Tasmania vorbește despre noi, despre crizele noastre care se împletesc cu cea mai devastatoare dintre ele, dezastrul climatic, în timp ce nimănui dintre cei care pot schimba ceva nu pare să-i pese cu adevărat. Ce bine e când putem citi un roman cufundat în timpul său: prezent, trecut și poate chiar viitor.“ Vanity Fair
    Show book
  • Fii util - 7 reguli de viață - cover

    Fii util - 7 reguli de viață

    Arnold Schwarzanegger

    • 0
    • 0
    • 0
    7 reguli la îndemâna oricui, pe care să le urmezi pentru a-ți realiza adevăratul scop în viață – puse laolaltă de Arnold Schwarzenegger din propria sa călătorie de permanentă reinventare și de realizări extraordinare. Cel mai mare culturist din lume. Cel mai bine plătit star de cinema. Liderul celei de-a șasea economii la nivel mondial. Faptul că toate reprezintă una și aceeași persoană poate părea o glumă, dar nu este. Acesta este Arnold Schwarzenegger. Iar lucrurile nu s-au desfășurat la întâmplare. 
     
    Succesul extraordinar al lui Arnold s-a petrecut în cadrul unui proces. A fost rezultatul unei viziuni clare, al planificării atente, al muncii asidue, al comunicării directe, al rezolvării reziliente a problemelor, al curiozității și minții deschise, și al unui angajament de a da ceva înapoi. Toate acestea, călăuzite de lecția de viață primită de la tatăl lui, mai presus de orice: fii util! 
     
    Cucerind fiecare tărâm pe care a pășit, Arnold a păstrat mereu îndemnul tatălui în sufletul său. Cu o voce unică și onestă, puternică și directă, cartea Fii util. 7 reguli de viață își poartă cititorul într-o călătorie inspirațională printre instrumentele folosite de autor într-o viață plină de semnificație. Arnold ne arată cum să le folosim pentru a ne construi acel viitor plin de satisfacții la care visăm.
    Show book