Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Cutia lui Skinner - Mari experimente psihologice ale secolului XX - cover

Cutia lui Skinner - Mari experimente psihologice ale secolului XX

Lauren Slater

Publisher: Litera Media Group

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Scrisă într-un stil colocvial și antrenant, cu personaje și intrigă, și aducând o notă personală atractivă, cartea ne invită în lumea psihologiei experimentale, locul în care se demonstrează riguros cum funcționează mintea umană și creierul. Slater consideră cele zece experimente psihologice alese drept cele mai importante și interesante din secolul XX. Printre ele, experimentele lui Skinner privind behaviorismul și legenda copilului crescut într-o cutie, experimentul lui Stanley Milgram, care ne arată cât de ușor influențabili suntem când vine vorba despre figurile autoritare, experimentul lui David Rosenham din 1972, legat de validitatea diagnosticului psihiatric, în care opt persoane au simulat diferite afecțiuni mentale pentru a fi internați, experimentele lui Harry Harlow privind maimuțele și maternitatea, experimentele lui Darley și Latané, care au demonstrat ce se întâmplă când, într-un grup de criză, nu există nici o figură autoritară care să preia conducerea, sau experimentele lui Leon Festinger privind disonanța cognitivă. Experimentele, prezentate narativ, ridică întrebări profunde despre medicină, liber-arbitru, supunere față de figuri autoritare și ce este sau nu este etic când vine vorba despre a face experimente asupra ființelor dotate cu conștiință.
Available since: 08/06/2020.
Print length: 384 pages.

Other books that might interest you

  • Meditații mindfulness pentru reducerea durerii - Exerciții pentru vindecarea corpului și a vieții tale - cover

    Meditații mindfulness pentru...

    Jon Kabat-Zinn

    • 0
    • 0
    • 0
    Oare cineva care ți-e drag sau chiar tu vă aflați printre acele persoane pentru care medicina nu a găsit încă un răspuns? Ți-e teamă că tu sau omul drag ție ați putea deveni dependenți de calmante? Sau poate ai experimentat deja mindfulnessul și îi cunoști deja puterea de vindecare.... 
     
    Bazată pe celebrul program mindfulness pentru reducerea stresului (MBSR), această carte îi propune cititorului o imersiune în conștientizarea propriei ființe, a propriului corp, având drept obiective reducerea durerilor acute sau cronice și, în cele din urmă, trăirea cât mai deplină a vieții sale. Temele meditațiilor prezentate în carte sunt respirația, durerea însăși, gândurile și emoțiile, conștientizarea, scanarea corporală. 
     
    Un real îndrumar, acest volum conține sfaturi practice, precum și un link către cinci meditații ghidate.  Și nu în ultimul rând, prezentarea sa grafică deosebită, servind nevoii de frumos a ființei umane, îl face să fie o încântare pentru ochi și suflet. 
     
    Jon Kabat-Zinn, Ph.D, este profesor de medicină și autor prolific, cunoscut în întreaga lume pentru metoda sa de reducere a stresului bazată pe mindfulness (MBSR). A înfiinţat, la Universitatea din Massachusetts, Clinica de Reducere a Stresului şi Centrul pentru Mindfulness. Tot la Editura Trei a fost tradusă și cartea sa Mindfulness pentru începători.
    Show book
  • Originile tale - Eliberează-te de tiparele familiale trăiește-ți viața și dă-ți voie să iubești - cover

    Originile tale - Eliberează-te...

    Vienna Pharaon

    • 0
    • 0
    • 0
    Nimeni dintre noi n-a avut parte de o copilărie perfectă și cu toții am preluat din acea perioadă comportamente care nu ne mai sunt azi de folos – ba chiar ne fac rău. Însă lucrurile pot fi schimbate, afirmă Vienna Pharaon, psihoterapeută de cuplu și familie. E drept, trecutul nostru ne-a imprimat anumite tipare, dar acestea pot fi modificate, spre binele nostru; totul e să avem și instrumentele potrivite. 
     
    În Originile tale, autoarea dezvăluie un procedeu de vindecare menit să ne ajute ne înțelegem familia de origine ‒ familia și cadrul în care am crescut ‒ și să examinăm ce a funcționat (și ce nu) în acel sistem. Durerea nevindecată ("rănile") din familia de origine se va manifesta, în moduri surprinzătoare, prin comportamentele noastre de adulți ‒ de la problemele iscate la serviciu la dificultățile de relaționare. Dar există și vești bune: înarmați cu o mai bună cunoaștere a trecutului nostru, putem să ne "reprogramăm", pentru a ne îmbunătăți considerabil relațiile și viețile din prezent și viitor. 
     
    Indiferent că urmezi sau nu o psihoterapie de ani de zile, indiferent că ai avut o copilărie minunată sau un groaznică, tu poți să aduci o schimbare în viața ta și să rezolvi acele lucruri din trecut care au nevoie de atenția ta. Incluzând tehnica introspecției ghidate, experiențe personale, povestiri din cabinet, modele pentru conversațiile dificile și exerciții de completat, volumul Originile tale te va învăța cum să ieși din tiparele familiale și cum să-ți eliberezi calea către viață și iubire. 
     
    Vienna Pharaon este psihoterapeută acreditată, cu formare în terapia de cuplu și de familie. Este fondatoarea centrului privat din New York "Mindful Marriage and Family Therapy". Originile tale reprezintă cartea ei de debut.
    Show book
  • Traume mici - Când nu știi ce e greșit dar nimic nu pare prea bine - cover

    Traume mici - Când nu știi ce e...

    Dr Meg Arroll

    • 0
    • 0
    • 0
    Când te gândești la niște „traume mici", poate că prima întrebare care-ți vine în minte, firească, este: „Care e diferența dintre traumele mari și traumele mici și cum pot influența acestea din urmă, fiind atât de mici, starea ta psihică?" Imaginează-ți un bulgăre de zăpadă care se rostogoloește… acesta se face din ce în ce mai mare, până poate deveni extrem de periculos, capabil chiar să declanșeze o avalanșă. Așa și cu traumele mici… 
     
    Acestea pot proveni din copilărie, dar chiar și din relațiile de la vârsta adultă, fie ele profesionale sau personale. Universul traumelor mici și al consecințelor lor este recent descoperit de știință și cu atât mai fascinant. 
     
    Vei afla din paginile acestei cărți, prin numeroasele exemple și exerciții pe care le vei găsi aici, cum au apărut traumele tale mici și ce poți face pentru a scăpa de efectele lor nedorite. Metoda în 3 pași (conștientizare, acceptare și acțiune) propusă de autoare este ușor de pus în practică, urmând ghidajul și tehnicile ce-ți sunt oferite cu generozitate. 
     
    Meg Arroll este psihologă și coach, specialistă în tehnici focalizate pe soluție. Are un doctorat în psihologie și un masterat în metode de cercetare și evaluare psihologică.
    Show book
  • Despre fericire - cover

    Despre fericire

    Sigmund Freud

    • 0
    • 0
    • 0
    Apărut inițial în 1930, în contextul anilor „fără griji" ai perioadei interbelice, acesta este unul dintre eseurile seminale ale lui Freud. În el este scrutat mobilul existenței umane înseși, o existență aflată la confluența dintre căutarea fericirii și respectarea restricțiilor impuse de cultură. Ne întâlnim aici cu concepte clasice ale psihanalizei, precum Supraeul, principiul plăcerii și principiul realității, pulsiunea de viață și pulsiunea de moarte, analizate dintr-o perspectivă societală.
    Show book
  • Călăul dragostei - Şi alte poveşti de psihoterapie - cover

    Călăul dragostei - Şi alte...

    Irvin D. Yalom

    • 0
    • 0
    • 0
    „În această carte voi spune poveştile a zece pacienţi care au apelat la psihoterapie şi care, pe parcursul acestui demers, s-au luptat cu durerea existenţială. Dar nu acesta a fost motivul pentru care mi-au cerut ajutorul; dimpotrivă, toţi zece sufereau de problemele obişnuite ale vieţii cotidiene: singurătate, dispreţ faţă de sine, impotenţă, migrene, compulsivitate sexuală, obezitate, hipertensiune, tristeţe, o mistuitoare dragoste obsesivă, oscilaţii bruşte ale stării de spirit, deprimare. Şi totuşi, cumva (un «cumva» care se dezvăluie altfel în fiecare poveste), psihoterapia a scos la iveală rădăcini adânci ale acestor probleme cât se poate de prozaice — rădăcini care se întind departe, până la esenţa existenţei. 
    «Vreau! Vreau!» se aude mai tot timpul în cursul acestor istorisiri. 
    O pacientă a strigat: «O vreau înapoi pe scumpa mea fetiţă moartă!», în timp ce îşi neglija cei doi băieţi rămaşi în viaţă. Un alt pacient insista: «Îmi doresc să le regulez pe toate femeile care-mi ies în cale!», pe măsură ce cancerul limfatic de care suferea îi invada pe rând cele mai tainice cotloane ale trupului. Iar un altul implora: «Vreau nişte părinţi şi o copilărie de care n-am avut parte niciodată!», agonizând asupra a trei scrisori pe care nu se putea hotărî să le deschidă. Iar o alta a declarat: «Vreau să fiu veşnic tânără», căci ea, o femeie în vârstă, nu se putea desprinde din dragostea devoratoare pe care i-o purta unui bărbat cu treizeci şi cinci de ani mai tânăr decât ea." 
    Irvin D. Yalom 
    * * * 
     
    Irvin D. Yalom este unul dintre cei mai cunoscuţi psihoterapeuţi contemporani. Cele mai importante lucrări teoretice le-a dedicat psihoterapiei de grup şi psihoterapiei existenţiale. Profesor de psihiatrie la Stanford University, Yalom a primit în anul 2000 Premiul Oscar Pfister din partea Asociaţiei Americane a Psihiatrilor.
    Show book
  • Omul Portocaliu și alte povestiri terapeutice - cover

    Omul Portocaliu și alte...

    Doina Cosman

    • 0
    • 0
    • 0
    Un pacient devine portocaliu după ce mănâncă aproape doi ani doar morcovi, un tânăr se îndrăgostește și se logodește cu un… săpun, iar altul, "înghițitorul de mănuși", le devorează în momentul extazului erotic. O pacientă îi încredințează terapeutei sale secretul înainte de a muri, iar alta scapă de amintirea violului. Acestea sunt doar o parte dintre cele treisprezece cazuri terapeutice prezentate de psihiatra Doina Cosman într-o inedită culegere de povestiri. Dincolo de "exotismul" cazurilor, cartea istorisește o serie de întâlniri umane și empatice între tămăduitor și suferind. Axat pe o patologie diversă și centrat asupra spațiului cultural românesc, volumul ilustrează, pentru publicul larg, modul complex în care interacționează psihiatrul cu pacienții săi. Autoarea prezintă detalii vii și explicații necesare despre diagnostic, medicație și intervenții psihoterapeutice. 
     
    Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" din Cluj Napoca, este medic primar psihiatru și psihoterapeut acreditat în terapie cognitiv comportamentală de Institutul Albert Ellis din New York și Colegiul Psihologilor din România. Este membru de onoare al Asociației Mondiale de Psihiatrie și al Asociației Mondiale de Psihiatrie Socială. În anul 2011 a fost distinsă cu Medalia Kraepelin-Alzheimer a Universității Ludwig Maximilian din München. 
     
    Am clipit din ochi în semn de acceptare, încercând să găsesc un răspuns sincer la întrebarea pacientului meu. "Cine sunt eu?" Desigur, în cursul pregătirii pentru a deveni psihoterapeut, trecusem prin faza obligatorie de autocunoaștere, dar parcă întrebarea Omului Portocaliu era mai ascuțită, țintea mai adânc în profunzimile psihicului meu. Sosise momentul în care eu trebuia să mă privesc în oglindă. 
    - Autoarea
    Show book