Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Suita franceză - cover

Suita franceză

Irène Némirovsky

Publisher: Polirom

  • 1
  • 1
  • 0

Summary

În iunie 1940, naziștii au ocupat Franța, distrugând și reordonând din temelii mecanismele vieții cotidiene. Urmărind exodul din Paris și periplul prin țară al câtorva personaje – o familie de burghezi înstăriți, una de mici funcționari, un soldat rănit în luptă, o dansatoare până atunci protejată de amanții ei sus-puși –, Suita franceză creionează tabloul unei societăți în derivă. Un roman bulversant, dar niciodată terminat, pentru că Irène Nemirovsky avea să moară la Auschwitz, în 1942. Manuscrisul a fost descoperit abia șase decenii mai târziu, iar de atunci s-a impus în conștiința publică drept una dintre capodoperele literaturii universale. Suita franceză a inspirat scenariul unui film în curs de apariție pe marile ecrane, în regia lui Saul Dibb, cu Kristin Scott Thomas, Margot Robbie și Ruth Wilson în distribuție.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Pisica lui Dalai Lama și arta de a toarce - cover

    Pisica lui Dalai Lama și arta de...

    David Michie

    • 0
    • 0
    • 0
    Dalai Lama îi atribuie simpaticei sale feline de companie sarcina de a cerceta Arta de a Toarce. Fie că e vorba de perspectiva comică obţinută în urma vizitei unui profesor de psihologie de la grupul universitar Ivy League, de cercetările extraordinare ale unui biolog de renume mondial sau de revelaţiile importante ale unui yoghin mistic, Pisica Sfinţiei Sale descoperă o mare de înţelepciune în ceea ce priveşte tema fericirii. Strălucind prin erudiţie, căldură şi o tuşă de ştrengărie, Arta de a toarce este un reminder fermecător al motivului pentru care Pisica Sfinţiei Sale a devenit una din cele mai iubite pisici din lume.
    Show book
  • Fiica norocului - cover

    Fiica norocului

    Isabel Allende

    • 0
    • 0
    • 0
    Isabel Allende: 21 de cărţi publicate, traduceri în peste 35 de limbi; peste 57 de milioane de exemplare vândute; 12 doctorate onorifice; 50 de premii în peste 15 ţări; 2 filme de succes făcute după romanele ei.
    
    "În Fiica norocului, Allende proiectează lumea interioară a unei femei foarte puternice, pentru care romantismul este un ingredient nelipsit al vieţii." (Time)
    
    Viaţa Elizei Sommers nu pare a sta sub o stea norocoasă: abandonată la naştere şi adoptată de o familie englezească atipică, are neşansa de a se îndrăgosti de un bărbat pentru care fascinaţia aurului e mai puternică decât farmecul ei. Plecând în căutarea bărbatului iubit, străbate o Californie aproape pustie, împărţită între pragmatismul aventurierilor şi universul magic al indienilor, plin de vrăjitorii şi descântece. Fiindu-i tovarăş de călătorie, cititorul descoperă o lume a violenţei şi patimii, în care misterele şi contradicţiile firii umane izbucnesc fără oprelişti.
    Show book
  • Amantul japonez - cover

    Amantul japonez

    Isabel Allende

    • 0
    • 0
    • 0
    Isabel Allende: 21 de cărți publicate, traduceri în peste 35 de limbi; peste 65 de milioane de exemplare vândute; 12 doctorate onorifice; 50 de premii în peste 15 țări; 2 filme de succes realizate după romanele ei.
    
    O dublă poveste de dragoste, la distanță de mai bine de jumătate de secol, se dezvăluie treptat în Amantul japonez. Scris cu aceeaşi atenţie pentru amănuntul istoric şi profundă înţelegere a personajelor care au constituit dintotdeauna marca lui Isabel Allende, romanul Amantul japonez semnalează întoarcerea autoarei la povestea clasică, de largă respiraţie, fiind totodată un omagiu emoţionant adus sufletului omenesc şi stăruinţei în dragoste, într-o lume a necontenitelor schimbări.
    
    În 1939, când Polonia e amenințată de nazism, Alma Belasco e trimisă de părinți să trăiască la San Francisco, alături de mătușa și de unchiul ei, care locuiesc într-un conac opulent. Inițial timorată de noua ei familie și incapabilă să se integreze, Alma va avea în cele din urmă o legătură profundă, pentru toată viața, cu fiul grădinarului familiei, Ichimei. După atacul japonezilor de la Pearl Harbor, cei doi sunt despărțiți cu cruzime, iar Ichimei ajunge într-un lagăr, împreună cu familia sa. Multe decenii mai târziu, Alma e una dintre bătrânele excentrice care populează azilul de lux Lark House din San Francisco. Cu răbdare și infinită tandrețe, Irina Bazili, o tânără îngrijitoare din Republica Moldova cu o istorie tristă în propria biografie, ajunge să descopere treptat povestea de dragoste dintre Alma și Ichimei și își găsește în ea izbăvirea.
    Show book
  • Galben de Crome - cover

    Galben de Crome

    Aldous Huxley

    • 0
    • 0
    • 0
    Galben de Crome, primul roman al lui Huxley, apărut în 1921, este o satiră socială
    rafinată, de un umor subtil, care ia în derâdere modele și snobismul "lumii bune"
    britanice, cu toanele, prețiozitatea și superficialitatea ei. Personajul central al
    cărții, tânărul poet Denis Stone, sosește într-o vizită la conacul Crome al familiei
    
    Wimbush. Aici întâlneste o întreagă societate venită să se destindă. Astfel,
    romanul explorează o rețea de relații și raporturi sociale din cele mai diverse, căci
    fiecare personaj are câte o obsesie ce-l marchează. Henry Wimbush, proprietarul
    domeniului Crome, un aristocrat bonom și rupt de realitate, scrie o istorie a
    familiei, ceea ce-i permite lui Huxley să insereze câteva pagini de un umor
    savuros din acea prezumtivă istorie. Soția lui Henry, Priscilla, pariază maniacal la
    curse și la meciuri de fotbal pe baza horoscoapelor. Mary Bracegirdle e obsedată
    de "reprimările" sexuale și cade în plasa unui cuceritor de profesie. Domnul
    Scogan, un mizantrop ratat și cinic, își expune tuturor teoriile despre omenire.
    Denis însuși, îndrăgostit fară speranță de tânăra Anne, compune în minte versuri
    care să-i definească stările, dar amâna mereu orice decizie. Întreaga lume
    descrisă aici de prozatorul britanic are un aer mecanic și ridicol, fără a fi lipsită de
    umanitate, iar ironia și șarja comică sunt omniprezente.
    Show book
  • A fost un om - cover

    A fost un om

    Jeffrey Archer

    • 0
    • 0
    • 0
    A fost un OM este sfârşitul captivant al CRONICILOR FAMILIEI CLIFTON, o serie de şapte romane care s-a aflat în fruntea listelor de bestselleruri din întreaga lume şi a crescut reputaţia lui Jeffrey Archer de maestru povestitor.
    Traducător: Tania Mochi
    Show book
  • Pasiune simplă Confesiunea adolescentei - cover

    Pasiune simplă Confesiunea...

    Annie Ernaux

    • 0
    • 0
    • 0
    Premiul Nobel pentru Literatură 2022 
     
    „Un monument închinat pasiunilor care sfidează orice explicație simplă." The New York Times Book Review 
     
    Anulând granițele dintre ficțiune și memorialistică, naratoarea anonimă din Pasiune simplă documentează reacțiile, dorințele, umilințele unei femei consumate timp de doi ani de pasiunea pentru un străin căsătorit. Fiecare cuvânt, întâmplare ori persoană ce­i iese în cale îi prilejuiește o legătură cu cel iubit ori îi provoacă o indiferență glacială. Nu există cale de mijloc, așa cum luciditatea extremă nu oferă scăpare din fața acestei pasiuni mistuitoare. 
     
    În Confesiunea adolescentei, naratoarea readuce la viață vara anului 1958, când s­-a dăruit pentru prima oară unui bărbat. Abia împlinise 18 ani, iar bărbatul a preferat s­-o uite și să-­și continue viața ca și când nimic nu s-­ar fi întâmplat. După 50 de ani, scriitoarea își dă seama că s-­ar putea întoarce la fata de atunci, pe care încercase din răsputeri s­-o uite. În cursul acestui proces, va descoperi că acea fată care fusese cândva este originea vitală, violentă și dureroasă a identității ei de scriitoare. 
     
    „Succesul nu înseamnă mai nimic pentru mine. Nu are aproape nicio influență asupra a ceea ce fac sau asupra felului în care mă privesc pe mine însămi. Trăiesc pentru a scrie. Mare parte a timpului scriu aici, în casa mea. Câteodată mă întreb dacă nu cumva am ratat ceva subordonând totul scrisului. Dar poate acesta e motivul pentru care mă aflu aici." Annie Ernaux
    Show book