Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Liendenfeld - cover

Liendenfeld

Ioan T. Morar

Publisher: Polirom

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Prefata de Marius Chivu. 
 In Lindenfeld sat al svabilor banateni parasit de peste doua decenii se pune la punct o „piesa de teatru“ grandioasa pentru un singur spectator: Klaus Bernath fiu al satului fugit in Germania devenit intre timp „milionar spre miliardar“ in dolari care ajuns la batrinete isi doreste sa faca o vizita dupa multi ani acasa. Pentru ca batrinului sa-i fie ascuns adevarul cu privire la golirea satului de vechii sai locuitori fiul acestuia si biograful sau personal angajeaza o serie de actori scenaristi scenografi un regizor un grup de studenti la arte plastice si un profesor de teoria artei a caror „misiune“ este sa readuca la viata Lindenfeldul. Dincolo de intimplari de poveste de mister si de surpriza finala romanul lui Ioan T. Morar este o parabola despre o societatea artificiala in care viata insasi este falsa o „fabula“ careia fireste nu-i lipseste morala.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Grădina de piatră - cover

    Grădina de piatră

    Nikos Kazantzakis

    • 0
    • 0
    • 0
    Scris în limba franceză la Egina, în 1936, la întoarcerea din călătoria în Extremul Orient, și publicat în 1959 în Franța, după ce o traducere în neerlandeză văzuse lumina tiparului în 1939, Grădina de piatră (Le Jardin des rochers) este primul mare roman semnat de Kazantzakis înainte de emblematicul Viața și peripețiile lui Alexis Zorba. Amestec de jurnal, roman psihologic și de idei și poem, Grădina de piatră tratează deja teme majore ale literaturii lui Kazantzakis – lupta și concilierea contrariilor, ilustrate exemplar de contrastul între surâsul imobil al lui Buddha sau splendidele grădini japoneze ce surprind eternitatea în grăunțele de nisip și efervescența modernizării Chinei și Japoniei.
    
    
    
    "Dintre toate cărțile lui Kazantzakis, Grădina de piatră este singura în care autorul-narator figurează ca personaj principal. [...] Tema esențială este cea a omului meditativ pus în fața semenilor care se dăruiesc trup și suflet acțiunii, prin forța momentului istoric – uneori în detrimentul sufletului. De aici cruzimea acestei relatări, în care multe elemente sunt veridice. Dar, în jurul acestei teme centrale, ce poezie, ce senzualitate! Cel mai mic obiect, cel mai insignifiant chip, cea mai măruntă plantă, totul este abordat cu tandrețe și umor, chiar cu un fel de voluptate fizică, care deține un loc important în întreaga narațiune." — AZIZ IZZET (fragment din prefața primei ediții franceze)
    
    
    
    "Marii noștri grădinari au fost la început călugări budiști și au adus arta asta din China. Mai târziu, arta a trecut la marii dascăli ai ceremoniei ceaiului, la poeți, la pictori și, în sfârșit, la grădinarii specializați. Fiecare grădină trebuie să aibă sensul ei, să sugereze o noțiune abstractă: seninătate, inocență, pustietate sau mândrie și măreție eroică. Iar semnificația trebuie să corespundă nu numai cu sufletul proprietarului, ci și cu sufletul mai larg al generației sau al întregului său neam. Fiindcă ce valoare are un individ? E ceva efemer; în timp ce grădina, precum orice altă operă de artă, trebuie să conțină elemente de eternitate." — NIKOS KAZANTZAKIS, Jurnal de călătorie. Japonia, China
    Show book
  • Cocosel-creasta de aur - basm audio in limba romana - cover

    Cocosel-creasta de aur - basm...

    Mybuni

    • 0
    • 0
    • 0
    Cocosel-creasta de aur 
    Albumul audio contine basmul popular Cocosel-creasta de aur, lectura Mybuni, . Autor si editor: Mybuni. 
    Cadou:  Carte in format pdf: Cocosel-creasta de aur , textul basmului si imagini. Autor si editor MyBuni.
    Show book
  • Numele celălalt - Septologie I-II - cover

    Numele celălalt - Septologie I-II

    Jon Fosse

    • 0
    • 0
    • 0
    Roman nominalizat la International Booker Prize 2020 
     
    „În Numele celălalt, acumularea ritmată de cuvinte are ceva incantatoriu – un aer aproape sacru." The Wall Street Journal 
     
    Deschiderea magnum opus-ului lui Jon Fosse urmărește în paralel viețile a doi bărbați ce trăiesc pe coasta de vest a Norvegiei: naratorul, pictorul văduv Asle, și celălalt Asle, tot pictor. Cei doi sunt identici, versiuni ale aceluiași om, două variante ale aceleiași vieți. Scris într-un stil hipnotic, Numele celălalt pune sub semnul întrebării noțiunile de subiectivitate și de Sine. Printr-o proză „lentă", cu ajutorul amintirilor, Fosse explorează convergențele și divergențele dintre cele două vieți, totul conducând la o întâlnire decisiva a celor doi. Capodoperă a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii, Numele celălalt reprezintă o explorare percutantă a condiției umane. 
     
    „Proza lui Jon Fosse este mistică, spirituală, perfect meșteșugită. Pură poezie!" The Paris Review 
     
    Jon Fosse (n. 1959) este prozator, poet și dramaturg norvegian, unul dintre marii scriitori ai vremurilor noastre. Cariera sa prolifică a debutat în 1983, odată cu romanul Roșu, negru. A început să scrie teatru în 1993, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind jucate de peste o mie de ori pe scenele din toată lumea. Opera lui este tradusă în mai bine de 50 de limbi, iar numele îi e menționat în fiecare an pe lista nominalizărilor la Premiul Nobel pentru Literatură. Numele celălalt. Septologie I-II este primul său roman tradus în limba română.
    Show book
  • Păcatele tatălui - cover

    Păcatele tatălui

    Jeffrey Archer

    • 0
    • 0
    • 0
    La sfârșitul primului volum, DOAR TIMPUL NE VA SPUNE, Harry se află în drum spre America, salvat după scufundarea vasului și decide să-și asume identitatea lui Tom Bradshaw, mort pe mare, pentru a scăpa de trecut și a-i permite Emmei să înceapă o nouă viață.
    
    Totul s-a dovedit o mare greșeală deoarece Tom era suspectat că și-a ucis fratele și Harry este arestat .
    PĂCATELE TATĂLUI urmărește în continuare destinele lui Giles, Harry, Emma, sir Hugo și al întreprinzătoarei mame a lui Harry, Maisie, în perioada zbuciumată a celui de-al Doilea Război Mondial.
    Cartea este plină de întorsături și suspansul din final te obligă, cu siguranță, să citesti și volumul trei.
    Bucurati-vă de o călătorie plină de neprevăzut, cu personaje familiare și linii de complot care nu trebuie ratate.
    Show book
  • Cea care se întoarce - cover

    Cea care se întoarce

    Donatella di Pietrantonio

    • 0
    • 0
    • 0
    Al treilea roman al scriitoarei italiene Donatella Di Pietrantonio, Cea care se întoarce a avut un succes dincolo de orice aşteptări, fiind vîndut în scurt timp de la apariţie în peste 20 de ţări de pe toate continentele. Este povestea unei adolescente traumatizate de un dublu abandon şi de căutarea dureroasă a adevărului la o vîrstă ce ar trebui să fie a visurilor şi a speranţei. O fată se trezeşte, peste noapte şi fără explicaţii, catapultată într-o familie nouă, într-o lume nouă, aparent la antipozii celei anterioare. Ambele au însă în comun aceeaşi incapacitate de accesare a propriilor emoţii. Or, tocmai emoţia şi sentimentele exprimate vor aduce salvarea. Autoarea foloseşte un limbaj simplu, esenţial, tăios uneori, la fel ca ţinutul natal de pe fundal, regiunea Abruzzo, un pămînt neprietenos, dar pe care, pe neaşteptate, marea îl iluminează. Însuşi titlul cărţii, L`Arminuta, "cea care se întoarce", aparţine dialectului local.
    
    "Într-un stil sobru, absolut memorabil, Donatella Di Pietrantonio înfăţişează o adolescentă care se luptă nu doar să înţeleagă, ci şi să supravieţuiască şi să se integreze. Inegalitatea dintre clasele sociale, misoginismul şi sexismul îşi fac şi ele simţită prezenţa. Un roman de formare a personalităţii captivant, profund şi emoţionant." (Kirkus Reviews)
    
    "Di Pietrantonio nu dă voie nici o clipă poveştii să se lase copleşită de disperare. Are mai mult curaj de-atît şi nu doar în vioiciunea frazelor. Ştie exact cînd şi unde să-şi îmbine piesele jocului de puzzle, lăsînd în tot acest timp goluri emoţionale, răni psihologice care nu se pot vindeca nicicînd." (The Washington Post)
    
    "Cea care se întoarce s-a născut din amintirile mele din copilărie." (Donatella Di Pietrantonio)
    
    Dana Pîrvan recomandă Cea care se întoarce de Donatella Di Pietrantonio
    Show book
  • Praf în ochi - cover

    Praf în ochi

    Caius Dobrescu

    • 0
    • 0
    • 0
    Trei accidente. La început, automobilul de teren al lui Vlad Lupu sare de pe șosea și explodează. Către final, mașina lui Tibi Gonțea, prietenul lui din adolescență și chirurgul care îl operează, se izbește într-un stâlp de iluminat în plin centrul Brașovului. În plus, undeva în trecut, abia întrezărită, coliziunea din care abia a scăpat cu viață Corina, cercetătoarea încă fantomatică a istoriei Parazitului prietenos.
    
    Există o legătură între toate acestea?
    
    Cât de accidentale sunt, de fapt, accidentele?
    
    Sunt ele nodurile unei vaste rețele de intrigi?
    
    De la prima la ultima pagină, viața lui Vlad Lupu, investigator al odioaselor crime ale trecutului, dar și al beneficiarilor lor din prezent, atârnă de un fir de păr. Nu doar fiindcă a fost făcut praf și pulbere, ci și pentru că, la căpătâiul său, se vehiculează misterioase prafuri menite să ducă până la capăt ceea ce pare să fi fost o tentativă de execuție în stil mafiot.
    
    Și totuși, chiar și în stare de inconștiență, Vlad Lupu rămâne creierul anchetei…
    Show book