Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
De afstamming van den mensch en de seksueele teeltkeus - Deel 2 - cover

De afstamming van den mensch en de seksueele teeltkeus - Deel 2

Charles Darwin

Publisher: Madeley publishing

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

De afstamming van den mensch en de seksueele teeltkeus is een boek van de Engelse natuuronderzoeker Charles Darwin, voor het eerst gepubliceerd in 1871, waarin de evolutietheorie wordt toegepast op de menselijke evolutie, en waarin zijn theorie van seksuele selectie wordt beschreven, een vorm van biologische aanpassing die zich onderscheidt van, maar verbonden met natuurlijke selectie. Darwin gebruikte het woord ‘afstamming’ in de betekenis van directe afstammeling van voorouders. Het boek bespreekt veel verwante kwesties, waaronder evolutionaire psychologie, evolutionaire ethiek, evolutionaire musicologie, verschillen tussen mensenrassen, verschillen tussen geslachten, de dominante rol van vrouwen bij partnerkeuze en de relevantie van de evolutietheorie voor de samenleving.
Available since: 08/10/2024.

Other books that might interest you

  • Als gezond verstand koning was - Over de schoonheid van een groene revolutie - cover

    Als gezond verstand koning was -...

    Dennis Storm

    • 0
    • 0
    • 0
    Gebruik je gezond verstand!
    
    We schrikken niet meer van foto's van zeeschildpadden die stikken in plastic verpakkingen, we beseffen allemaal dat we eigenlijk minder zouden moeten vliegen en we weten dat de vleesindustrie een desastreuze impact heeft op het milieu. We weten het allemaal, maar we doen bijna niets. Waarom niet? En hoe kunnen we dat doorbreken?
    
    Met zijn succesvolle boek Weg ermee heeft Dennis Storm duizenden geïnspireerd minimalistisch te leven. In de reacties op zijn boek valt op dat veel mensen vragen: Hoe doe ik dat dan? Hoe ga ik ervoor zorgen dat mijn kinderen niet te veel speelgoed hebben? Hoe kan ik de sociale druk vanuit mijn omgeving van mij af laten glijden en voet bij stuk houden als ik de enige ben die vegetariër is in mijn omgeving? Hoe kan ik groen zijn als ik iedere dag drie uur file moet rijden voor mijn werk? Zijn antwoord: door gezond verstand te gebruiken. En door te beseffen dat er een wezenlijk verschil is tussen weten hoe en voelen waarom.
    
    We worden overspoeld met cijfers, onderzoeken en statistieken. Maar we kunnen ons daar geen beeld bij vormen en dus laten we actie na. Dennis maakt in Als gezond verstand koning was van al die cijfers een klassiek verhaal dat helder en duidelijk doorverteld kan worden, een verhaal over boeven en helden waarin hij duidelijk maakt dat het tijd is om een kant te kiezen. Aan welke kant wil jij staan als het tijdperk van de groene revolutie de geschiedenis in geschreven gaat worden?
    
    In Als gezond verstand koning was geeft Dennis in zijn inmiddels bekende inspirerende schrijfstijl niet alleen heel veel informatie over de huidige staat van onze aarde, duurzaamheid en minimalisme, maar het is tegelijk een positief pleidooi om eens anders naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. En vooral om, tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, je gezonde  verstand te blijven gebruiken en een groene revolutie te ontketenen.
    
    Dennis Storm reisde van 2006 tot en met 2016 de wereld over voor zijn werk als programmamaker en presentator van verschillende reisseries. Hij is een groot liefhebber van architectuur en minimalisme en schrijft voor Spectrum over de schoonheid van deze onderwerpen en wat ze voor ons kunnen betekenen bij het omarmen van een groene toekomst.
    Show book
  • Kom op voor het Klimaat - Bereik meer actie voor duurzaamheid bij jezelf je gezin je vrienden je werk en je omgeving - cover

    Kom op voor het Klimaat - Bereik...

    Walter Wittkamp

    • 0
    • 0
    • 0
    Walter Wittkamp is al lang geïnteresseerd in de drijfveren van mensen om wel of niet te veranderen. Die interesse raakte hemzelf toen hij in 2019 een lezing bijwoonde van Extinction Rebellion en hem duidelijk werd dat de mens een massale uitstervingsgolf in gang heeft gezet. De klimaat- en milieucrisis bleek levensbedreigend te zijn. Vanaf dat moment was niets doen voor hem geen optie meer.
    Dit is geen boek over klimaat of ecosystemen en hoe erg het allemaal is - die zijn er al genoeg. Kom op voor het Klimaat gaat over hoe het komt dat er veel te weinig tegen gebeurt en hoe jij kan helpen om te zorgen voor meer actie. Dit boek gaat over gedrag, (valse) overtuigingen, maatschappelijke en politieke structuren en het bewerkstelligen van verandering.
    Het maakt duidelijk waarom het voor zoveel mensen moeilijk is om begrip op te brengen voor klimaatdrammers en milieuactivisten. Het zal je helpen om jouw omgeving te doordringen van de noodzaak tot meer actie. Het helpt je om misvattingen, frames en drogredenen te ontlopen, kan je die kan herkennen en pareren en hoe je goede 'klimaatgesprekken' kan voeren met mensen die nog (te) apathisch zijn over de ecologische noodtoestand!
    Show book
  • Asociale media - Hoe de socials je manipuleren en hoe je ontsnapt aan hun greep - cover

    Asociale media - Hoe de socials...

    Thijs Launspach

    • 0
    • 0
    • 0
    'Thijs Launspach houdt @ons een spiegel voor, en die is niet fraai. #nofilter' Kluun'Na het lezen zul je minder achteloos je Insta openen, en dat is maar goed ook.' Lisa LoebHoe de socials je manipuleren en hoe je ontsnapt aan hun greepIn Asociale media onderzoekt psycholoog Thijs Launspach (bekend van bestsellers als Fokking druk en Je bent al genoeg) de invloed van sociale media op onze mentale gezondheid. Hij legt bloot welk spel er wordt gespeeld, en laat zien wat je zelf kunt doen om je aan de macht van de socials te ontworstelen.Sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We krijgen er allemaal mee te maken: als grootgebruiker, als casual user of als buitenstaander die zich zorgen maakt om iemand die net iets te verslaafd is aan TikTok, Instagram of Twitter. Sociale platforms hebben ons leven in sommige opzichten verrijkt en leuker gemaakt, dat zeker. Maar ze hebben ook een enorme impact op onze mentale gezondheid. De socials maken ons onzekerder, bozer, banger, jaloerser en ontevredener. En meer verdeeld: de algoritmes tasten inmiddels zelfs het vertrouwen in onze maatschappij aan.Dit is een boek over hoe sociale media ons manipuleren. Over hoe de slimme algoritmes achter de platforms ons gedrag, ons denken en onze verlangens beïnvloeden. Jij als 'gebruiker' bent niet het probleem. Het probleem is dat de meest verslavende technologie ever wordt ingezet om je aan het scrollen te houden. Deze media zijn helemaal niet sociaal. Ze zijn asociaal.Thijs Launspach (1988) is psycholoog, auteur en keynote speaker. Hij onderzoekt de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op onze mentale gezondheid. Hij schreef de bestsellers Fokking druk (2018) en Je bent al genoeg (2022) en heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. Zijn colleges bij de Universiteit van Nederland en TEDx werden honderdduizenden keren bekeken.
    Show book
  • Het idee M-V - cover

    Het idee M-V

    Asha ten Broeke

    • 17
    • 120
    • 0
    Aaha ten Broeke laat op vlotte en humorvolle wijze zien dat de meeste verschillen tussen mannen en vrouwen niet genetisch bepaald zijn. In plaats daarvan worden ze veroorzaakt door hardnekkige denkbeelden die, met behulp van biologische mechanismen zoals epigenetica en de plasticiteit van het brein, zich in onze cultuur genesteld hebben.
    Show book
  • De codekraker - Het revolutionaire DNA-onderzoek van Nobelprijswinnaar Jennifer Doudna - cover

    De codekraker - Het...

    Walter Isaacson

    • 0
    • 0
    • 0
    Walter Isaacson vertelt het verhaal van DNA-expert en Nobelprijswinnaar Jennifer Doudna
    
    NEW SCIENTIST BOEK VAN DE MAAND
    
    'Een pageturner over de vrouw achter CRISPR-Cas.' •••• NRC
    
    In oktober 2020 ontving biochemicus Jennifer Doudna samen met haar collega Emmanuelle Charpentier de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun doorslaggevende bijdrage aan de ontwikkeling van CRISPR-Cas. Met deze techniek kunnen wetenschappers het menselijk genoom bewerken door te knippen en plakken in DNA-sequenties. Net als de ontdekking van de structuur van DNA in de jaren vijftig door Watson en Crick bracht deze doorbaak een medische revolutie op gang: CRISPR wordt onder andere ingezet bij de bestrijding van Covid-19.
    
    In De codekraker vertelt Walter Isaacson het bijzondere verhaal van Doudna en haar grensverleggende onderzoek. Hij volgt haar wetenschappelijke reis naar de Nobelprijs en laat ons kennismaken met de techniek achter CRISPR en de belangrijke personen in Doudna's leven en carrière. Ook staat hij stil bij de morele vragen die deze techniek oproept. Waar ligt de grens voor genetische manipulatie? Moeten we willen dat welgestelde ouders hun kinderen perfectioneren? Het resultaat is een belangrijk boek over een van de grootste wetenschappers van onze tijd en de toekomst van de mens.
    
    'De codekraker geeft met deze uitvoerigheid een prachtige inkijk in hoe de
    wetenschapswereld functioneert. [...] Een vlot leesbaar en mooi journalistiek werk.' FD
    
    'Isaacson laat ons de vlijmscherpe randjes van de academische wereld zien, zodat deze wetenschappelijke biografie regelmatig leest als een detectiveroman.' New Scientist 
    
    'Het genot van een Isaacson-biografie is dat de auteur niet in cynische zaken blijft hangen; hij vertelt verhalen van mensen die per definitie onnavolgbaar zijn.' The New York Times
    Show book
  • Eigen onderzoek eerst - De pseudowetenschappelijke methode – Sjamadriaan - cover

    Eigen onderzoek eerst - De...

    Adriaan ter Braack

    • 0
    • 0
    • 0
    De betrouwbaarste bron over desinformatie en pseudowetenschap'Doe je eigen onderzoek!'Het lijkt de heilige graal van waarheidsvinding, maar eigen onderzoek eindigt maar al te vaak in onjuiste conclusies, losgezongen wereldbeelden en koddige pseudowetenschap. Waarom spelen mensen zo graag zelf onderzoeker en waarom kan pseudowetenschap online zo welig tieren? Wat zijn veel voorkomende redeneerfouten, waar herken je pseudowetenschap aan en waarom is YouTube geen betrouwbare bron? En hoe zorg je er tot slot voor dat je zelf niet in een desinfofuik belandt?In dit boek doet wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack (op social media bekend als Sjamadriaan) eigen onderzoek naar al deze vragen. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden stelt hij de verspreiding van desinformatie in Nederland en daarbuiten aan de kaak.Adriaan ter Braack is wetenschapsjournalist. Na zijn studie Wiskunde en Natuurkunde heeft hij voor verscheidene media geschreven, zoals Quest, VICE en NOS. Het liefst schrijft hij over wetenschap met een kwinkslag en laat hij mensen de wereld op een nieuwe manier zien. Onder het pseudoniem Sjamadriaan weerlegt hij online gezondheidsmythes, analyseert hij pseudowetenschap en stelt hij de verspreiding van desinformatie door influencers, BN'ers en mediamerken aan de kaak. Eerder schreef hij Het universum is een klootzak.
    Show book